Image
D N | 8/8/2024 | Cilt Bakım Rehberi

Kolajen Nedir ve Cilt Bakımındaki Faydaları Nelerdir?

Cilt bakımında hızla popülerleşen kolajen! Yaş ilerledikçe ciltte oluşan kırışıklıklar ve ince çizgiler hepimizin karşılaştığı yaygın sorunlar arasında yer alıyor. Tam bu noktada devreye giren kolajen, hücre yenilenmesini destekleyen özelliği ile dikkat çekiyor. Kolajeni içeren cilt bakım ürünleri, cilt bakım rutinimize eklemek için bizleri bekliyor. Bu yazımızda "Kolajen nedir?" ve "Kolajenin cilt bakımındaki faydaları nelerdir?" sorularını sizler için inceledik.

Kolajen Nedir?


Kolajen, dokulara esneklik sağlayan, eklem ve tendonları birbirine bağlayarak kemiklerin ve kasların bir arada durmasına yardımcı olan bir proteindir. Vücutta saç, eklem, kemik ve dokularda yüksek oranda bulunan kolajene, belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz yer cildimizdir. Yaşlanmayla beraber cildin ürettiği kolajen protein seviyesinin düşmesiyle kırışıklık, elastikiyet kaybı ve ince çizgiler gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu noktada, vücudunuzun kaybettiği kolajeni geri kazanmasına destek olmak için takviye edici gıdalar kullanabilir, et, balık ve yeşil sebzelerin ağırlıklı olduğu bir beslenme düzeni geliştirebilir ve cilt bakım rutininize kolajen içeren ürünler ekleyebilirsiniz.


Kolajenin Faydaları Nelerdir?


Vücut için olmazsa olmaz bir protein olan kolajenin en önemli etkisi, cilde ve vücuda esneklik kazandırarak daha genç ve daha canlı görünmesine yardımcı olmaktır. Kolajenin cilt üzerindeki faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:


• Cildin sıkılaşması ve esneklik kazanması: Kolajen, cildin daha sıkı ve esnek bir yapıya kavuşmasına destek olur.


• Hücre yenilenmesi: Hücre yenilenmesini destekleyerek cildin daha parlak ve genç görünmesine katkı sağlar.


• Kırışıklık ve ince çizgi görünümünün azalması: Ciltteki kırışıklık ve ince çizgi görünümünü gidermeye yardımcı olur.


• Nem tutma kapasitesi: Cildin nem tutma kapasitesini artırmaya destek olur.


• Kemiklerin güçlenmesi: Kemikleri güçlendirerek eklemlerin daha esnek olmasına yardımcı olur.


• Saç sağlığı: Saç tellerinin daha gür, kalın ve sağlıklı olmasına destek olur.


Selülit görünümünün azalması: Cildin alt katmanlarındaki yağ dokusuna etki ederek selülit görünümünün azalmasına yardımcı olur.


Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?


Kolajen içeren besinleri tüketerek vücuttaki kolajen seviyesini artırabilirsiniz. Başlıca kolajen içeren besinler şunlardır:


• Kemik suyu: Kolajenin en yoğun olduğu yiyeceklerden biri kemik suyudur. Et yemeklerinin suları ve paça çorbası, kolajen bakımından en zengin içeriklerdir.


• Et, balık ve tavuk: Bu et ürünleri de kolajen bakımından zengin besinlerdir. Özellikle cildin esnekliğini artıran somon balığı kolajen bakımından oldukça zengindir.


• Kırmızı meyve/sebze: Çilek, elma, kırmızı biber gibi meyve ve sebzeler, C vitamini bakımından zengin olup, vücudun kolajen seviyesini artırmaya yardımcı olur.


• Sülfür içeren yiyecekler: Soğan, sarımsak, avokado, portakal, greyfurt, salatalık ve havuç gibi yiyecekler de kolajen bakımından zengindir.

Kolajen Nedir ve Cilt Bakımındaki Faydaları Nelerdir?
Kolajen Nedir ve Cilt Bakımındaki Faydaları Nelerdir?

Kolajen Cilt Bakımında Nasıl Kullanılmalı?


Uzmanlar, 25 yaşından itibaren vücudun ürettiği kolajen miktarında azalmaların başladığını belirtmektedir. Bu yaş itibariyle kolajen içeren cilt bakım ürünlerini rutininize ekleyebilirsiniz. Elbette ki cilt yapınıza ve yaşınıza en uygun olan bakımı bir uzman tarafından teyit ettirmeniz faydalı olacaktır.


Kolajen içeren cilt bakım ürünlerini hem gündüz hem de gece bakım rutininize ekleyebilirsiniz. Kolajen, hücre yenileme ve cildin elastikiyet kaybını engelleme özelliğine sahip güçlü bir protein olduğundan, bu ürünleri kullanırken beraberinde kullandığınız yaşlanma karşıtı ürünlerin içeriklerini detaylı olarak incelemeli ve rutininize uygun olduğundan emin olmalısınız. Her cildin hassasiyet bariyeri ve ürünlere verdiği tepkiler farklı olduğundan, kendi cilt tipinize uygun ürünleri bir uzmandan yardım alarak kullanmaya özen göstermelisiniz.


Kolajen İçeren Cilt Bakım Ürünleri

Ayrıca bakınız: Kolajen


Işıltını Ortaya Çıkar!

#NepentheIşıltısı